Arderea Coranului în Suedia: A fost mâna Rusiei

Gestul extrem care ar putea să pună în pericol încercarea Suediei de a se alătura NATO a fost organizat de un jurnalist de extremă dreaptă cu legături cu un canal de televiziune susținut de Kremlin.

Protestul, care a avut loc sâmbăta trecută, a provocat un val de reacții în Turcia și l-a determinat pe președintele Recep Tayyip Erdogan să declare că Suedia nu va mai beneficia de sprijinul Ankarei pentru aderarea sa la NATO.

Presa suedeză realtează că Moscova ar fi fost în spatele gestului care a implicat arderea unui exemplar al Coranului, folosindu-se de jurnalistul suedez Chang Frick, care a lucrat în trecut pentru canalul rus de propagandă RT și filiala sa, Ruptly. Jurnalistul Chang Frick l-ar fi plătit pe activistul danez de extremă dreaptă Rasmus Paludan pentru a arde în public Coranul, lângă ambasada Turciei din Suedia.

Paludan, un politician danez de extremă dreaptă, a stârnit în trecut proteste în Suedia, când a anunțat un „turneu de ardere a Coranului”, în timpul Ramadanului.

Paludan a recunoscut că Frick, care conduce site-ul populist de dreapta Nyheter Idag și găzduiește o emisiune la un post de televiziune finanțat de partidul naționalist Democrat Suedez, l-a plătit pentru acest gest.

Momentul în care a avut loc evenimentul este deosebit de important: a fost înainte de vizita ministrului suedez al Apărării, Pal Jonson, în Turcia, care a fost anulată după anunțarea protestului.

Țările nordice au solicitat aderarea la alianța nord-atlantică pe fondul invaziei ruse a Ucrainei și negociază de luni de zile cu Ankara pentru a-și asigura aprobarea acesteia.

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *