Șeful diplomației maghiare, la Moscova, pentru achiziții suplimentare de gaze naturale

Guvernul Ungariei vrea să cumpere 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Rusia, în ciuda planurilor Uniunii Europene de a reduce utilizarea gazului, a anunțat ministrul maghiar de Externe, înaintea discuțiilor cu omologul său de la Moscova.

„În actuala situație internațională, cel mai important lucru pentru noi este să asigurăm securitatea energetică a Ungariei”, a declarat ministrul de externe Péter Szijjártó, joi, la o conferință de presă în capitala Rusiei.

„Prin urmare, aș dori să vorbesc astăzi și să cad de acord asupra creșterii volumelor de gaze deja furnizate Ungariei din Rusia”.

Partidul conservator de guvernământ Fidesz a declarat mai devreme că Szijjártó va călători în Rusia pentru a discuta despre noi livrări de gaze.

„Pentru a garanta securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei, guvernul a decis să cumpere 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale în plus față de cantitățile deja prevăzute în contractele pe termen lung”, a scris Fidesz într-o postare pe Facebook.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că cererea Budapestei de gaz suplimentar va fi „înaintată și studiată imediat”.

„În ciuda situației internaționale dificile, în ciuda dorinței unora dintre partenerii noștri de a crește presiunea sancțiunilor asupra Rusiei, interacțiunea noastră continuă”, a declarat Lavrov înaintea întâlnirii sale cu Szijjártó.

Conform Euronews, vizita lui Szijjártó la Moscova a avut loc la doar o zi după ce UE a prezentat un plan de reducere a cererii europene de gaze cu 15% pentru a depăși pierderea aprovizionării rusești în urma invaziei Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii