Un cunoscut serial american, cenzurat în Hong Kong pentru că a menționat „lagărele de muncă” din China

Un episod din serialul „Simpsons” care face referire la „lagărele de muncă forțată” din China a fost retras de pe serviciile de streaming Disney+ din Hong Kong.

Este vorba despre al doilea episod din ultimul sezon al serialului și se numește „One Angry Lisa”. În acest episod, Marge cumpără o bicicletă de exerciții interactive și într-un tur interactiv este dusă la Marele Zid Chinezesc, unde ghidul descrie minunile Chinei, inclusiv „mine de bitcoin, lagăre de muncă forțată în care copiii fac smartphone-uri și romantism”.

Guvernul Chinei a fost acuzat de mulți ani că are în funcționalitate lagăre de muncă forțată, în special pentru muncitorii uiguri din regiunea Xinjiang. The Guardian și Financial Times au confirmat că acest episod din serial nu mai este disponibil pe platforma de streaming Disney+ din Hong Kong, unde toate celelalte episoade din acest sezon sunt disponibile.

Hong Kong este o regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze, dar până recent a avut libertăți culturale, politice și sociale mai mari decât în restul țării. După o reprimare a mișcării pro-democrație în 2019, controlul guvernului asupra regiunii s-a intensificat, cu o cenzură tot mai mare a exprimării politice. Mijloacele de informare, partidele politice, librăriile, site-urile de drepturile omului, muzeele și cărțile pentru copii au fost toate vizate de autorități.

În 2021, legislativul din Hong Kong a adoptat o lege privind cenzura filmelor pentru a „proteja securitatea națională”, dar oficialii au declarat că această lege nu se aplică serviciilor de streaming. Guvernul din Hong Kong a afirmat că legea vizează conținutul considerat că „susține, sprijină, glorifică, încurajează și incită activități care ar putea pune în pericol securitatea națională”.

Facebook

Comentarii

62 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *