Un consilier britanic avertizează asupra riscului unui război nuclear. Ce motiv a invocat

Consilierul pentru securitate națională al Regatului Unit, Stephen Lovegrove, a avertizat asupra riscului tot mai mare al unui război nuclear cu Rusia și China, pe fondul ruperii canalelor de comunicare discrete, care au contribuit la menținerea păcii în timpul Războiului Rece.

Vorbind la Washington DC, Lovegrove a declarat că lipsa dialogului are loc într-un moment în care există nu numai o „gamă mai largă” de riscuri strategice, ci și mai multe „căi de escaladare” ca urmare a progreselor în știință și tehnologie, a proliferării armelor și a rivalității crescânde în domenii precum spațiul.

Stephen Lovegrove avertizează asupra riscului unui război nuclear

„Cele două blocuri monolitice ale Războiului Rece, URSS (Uniunea Sovietică) și NATO, deși nu fără denivelări alarmante, au fost capabile să ajungă la o înțelegere comună a doctrinei care astăzi este absentă. Doctrina este opacă la Moscova și la Beijing, ca să nu mai vorbim de Pyongyang sau Teheran”, a declarat el miercuri la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank.

El a spus că înțelegerea reciprocă a contribuit la asigurarea faptului că lumea nu se împiedică într-un conflict nuclear.

Acest lucru ne-a oferit amândurora un nivel mai ridicat de încredere că nu vom greși calculele și că nu ne vom îndrepta spre un război nuclear”, a spus Lovegrove. „Astăzi nu avem aceleași fundamente cu alții care ne-ar putea amenința în viitor, în special cu China.”

Președintele american Joe Biden este așteptat să vorbească la telefon cu președintele chinez Xi Jinping în cursul zilei de joi. Convorbirea, care nu a fost încă confirmată de Beijing, ar fi prima lor discuție din luna martie și vine într-un moment de tensiuni aprinse între cele două națiuni, în special cu privire la o posibilă vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

China revendică insula democratică autoguvernată ca fiind a sa și a declarat că vor exista „consecințe” pentru SUA dacă această călătorie va avea loc. Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar s-au angajat prin lege să se asigure că insula are mijloacele necesare pentru a se apăra singură.

Lovegrove și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la proliferarea armelor nucleare în statele „necinstite”, precum și la dezvoltarea rapidă a acestui tip de armament în rândul puterilor nucleare confirmate, inclusiv China, unde a declarat că Marea Britanie are „îngrijorări clare” cu privire la modernizarea arsenalului nuclear al acestei țări.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

  1. Wow, fantastic weblog format! How long have you ever been blogging for?
    you made blogging glance easy. The entire look
    of your website is fantastic, let alone the content material!

    You can see similar here sklep online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *