France Press: SUA, vârful de lance al ajutorului militar acordat Kievului

Vârful de lance al sprijinului internaţional pentru Ucraina în ultimul an, Statele Unite au jucat un rol crucial în ajutorul acordat Kievului pentru a rezista militar împotriva Moscovei, scrie agenţia France Presse, potrivit Agerpres.

Washingtonul a reuşit să formeze rapid o coaliţie internaţională după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Aceasta a oferit Kievului ajutor militar de zeci de miliarde de dolari, antrenamente pentru trupele ucrainene şi a impus sancţiuni economice dure împotriva Rusiei.

Ajutorul internaţional pentru Kiev a fost coordonat de grupul de contact pentru Ucraina, care reuneşte circa 50 de ţări conduse de Statele Unite, reunite pentru prima dată la sfârşitul lunii aprilie anul trecut la Ramstein, în Germania.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a fost principala forţă motrice a acestui grup, care a purtat discuţii aproape lunar pentru a intensifica eforturile, pentru a coordona ajutorul şi pentru a se concentra pe câştigarea luptelor de astăzi şi a celor viitoare..

De asemenea, aliaţii Ucrainei antrenează soldaţi ucraineni. Statele Unite au primit astfel pentru prima dată, în ianuarie, pe teritoriul său soldaţi ucraineni pentru a-i antrena pentru utilizarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot, pe care Washingtonul îl va furniza Kievului.

Eforturile americane de a uni comunitatea internaţională în jurul cauzei ucrainene contrastează în mod fundamental cu preşedinţia lui Donald Trump, a declarat Stephen Sestanovich, cercetător pentru zona Rusia şi Eurasia în cadrul Council on Foreign Relations.

Avioanele de luptă nu au fost până acum promise

Kievul a făcut presiuni pentru a obţine unele elemente de luptă pe care aliaţii săi erau reticenţi să le furnizeze, inclusiv sistemele de apărare aeriană Patriot şi tancuri grele avansate – care au fost în cele din urmă promise – şi altele, precum rachete şi avioane de luptă, care nu au fost până acum promise.

Ajutorul militar total pentru Kiev oferit de Statele Unite şi alte ţări ajunge la cel puţin 45 de miliarde de dolari de la începutul conflictului.

Mai mult de jumătate din această sumă a fost furnizată de Statele Unite, utilizând stocurile sale militare şi realizând noi comenzi în industria de apărare. A doua variantă evită epuizarea stocurilor americane, însă necesită mai mult timp.

Oficiali americani de la Pentagon au insistat, în mod repetat, că ajutorul acordat Ucrainei nu va compromite capacităţile de apărare ale SUA.


Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *