Un alt comisar european își anunță demisia

Finlandeza Jutta Urpilainen, Comisarul European pentru Parteneriate Internaționale, și-a anunțat decizia de a candida la alegerile prezidențiale din țara sa natală, ceea ce implică o demisie suplimentară din cadrul executivului european, conform informațiilor furnizate de AFP.

Într-un discurs susținut la Tampere, Urpilainen a declarat că este „pregătită să fie candidatul” Partidului Social Democrat finlandez (SDP) și că va începe participarea la campania prezidențială începând cu data de 2 decembrie.

Alegerile prezidențiale din Finlanda sunt programate să aibă loc pe 28 ianuarie 2024, cu posibilitatea desfășurării unui al doilea tur pe 11 februarie.

Comisarul European își ia „concediu fără plată”, cu „opțiunea de a reveni” în cadrul executivului european în cazul unei înfrângeri în cadrul alegerilor prezidențiale, conform precizărilor unui purtător de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari. În absența sa, un alt comisar va prelua temporar responsabilitățile acesteia.

Această decizie aduce aminte de alte demisii notabile din cadrul Comisiei Europene, precum cea a danezei Margrethe Vestager în septembrie, care și-a părăsit postul pentru a candida la președinția Băncii Europene de Investiții, cu posibilitatea de a reveni în funcție în cazul unui eșec.

Totodată, fostul comisar bulgar Maria Gabriel și comisarul olandez Frans Timmermans au demisionat pentru a se implica în politică la nivel național.

Facebook

Comentarii

57 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *