Un alt blogger rus a fost condamnat pentru criticarea invaziei ruse

Un blogger a fost recent condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru o postare pe rețelele sociale, în care critica atacul trupelor ruse asupra Ucrainei. Aleksandr Nozdrinov, un locuitor al regiunii Kuban din sudul Rusiei, a fost găsit vinovat de „difuzare de informații false” cu privire la armata rusă, o acuzație introdusă în codul penal rus la începutul invaziei Ucrainei.

În martie 2022, Nozdrinov a publicat o fotografie pe platforma Telegram, care prezenta un bloc de apartamente avariat în Kiev, însoțit de un mesaj ironic: „Orașe ucrainene după sosirea eliberatorilor.” Această postare a atras atenția autorităților ruse, care l-au arestat rapid pe blogger sub acuzația că ar fi răspândit informații false despre operațiunile armate rusești în Ucraina.

Bloggerul a negat vehement că ar fi autorul acelei postări și a susținut că profilul său de Telegram ar fi putut fi compromis. Cu toate acestea, tribunalul rus l-a găsit vinovat și l-a condamnat la o pedeapsă extrem de severă de opt ani și jumătate de închisoare. Această sentință a stârnit critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului și a comunității internaționale, care au văzut-o drept o încălcare flagrantă a libertății de exprimare și a drepturilor omului.

În contextul actual al conflictului din Ucraina, autoritățile ruse par să încerce să reducă orice formă de disidență și să descurajeze orice exprimare publică a opoziției față de politica guvernamentală. Arestările și condamnările pe bază de acuzații de „informații false” sau „agitare împotriva statului” au devenit din ce în ce mai frecvente în Rusia, iar cazul lui Aleksandr Nozdrinov este doar unul dintre numeroasele exemple.

Potrivit ONG-ului OVD-Info, aproape 20.000 de persoane au fost arestate în Rusia de la începutul conflictului din Ucraina, din cauza opoziției lor față de război. Multe dintre aceste persoane au primit pedepse grele, iar instanțele ruse urmează să examineze în curând alte 85 de dosare cu tentă politică. Mai mult, există informații despre 601 deținuți politici în Rusia în acest moment, iar m

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *