Alegerile europarlamentare: Mai puțin de jumătate din europeni știu când vor avea loc

Ultimul sondaj Eurobarometru evidențiază o lipsă îngrijorătoare de informare în rândul europenilor cu privire la următoarele alegeri pentru Parlamentul European, programate anul viitor.

Noul sondaj Eurobarometru, publicat marți, a arătat că majoritatea europenilor nu au cunoștințe despre viitoarele alegeri UE. Întrebați când vor avea loc următoarele alegeri, doar 45% dintre respondenți au identificat corect că acestea vor avea loc în 2024.

Alegerile europene au loc la fiecare cinci ani, în cele 27 de țări membre ale UE, iar datele pentru următorul scrutin au fost stabilite în intervalul 6 – 9 iunie 2024. Aceste alegeri stabilesc componența Parlamentului European și influențează și posturile-cheie la vârful UE.

În ciuda gradului scăzut de informare, sondajul a evidențiat unele tendințe pozitive. Interesul pentru viitoarele alegeri în UE a crescut, 56% dintre respondenți exprimându-și interesul de a participa la acestea. Acest lucru marchează o creștere cu 6 puncte procentuale față de acum cinci ani. În plus, 67% dintre respondenți și-au declarat intenția de a vota dacă alegerile ar avea loc în săptămâna următoare, ceea ce reflectă o creștere cu 9 puncte procentuale a potențialului de prezență la vot.

Alegerile europene au înregistrat, în mod istoric, o prezență mai mică la vot în comparație cu alegerile naționale. Cu toate acestea, alegerile din 2019 au înregistrat o schimbare pozitivă, deoarece participarea alegătorilor a atins 50,66 la sută.

Acest lucru a însemnat o creștere de 8 puncte procentuale față de 2014, depășind pragul de 50 de procente pentru prima dată din 1994, când UE avea doar 12 membri.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *