Ultimele reactoare de la Zaporojie au fost oprite

Ultimele două reactoare funcționale de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc în sudul Ucrainei, s-au oprit joi, după ce incendiile din apropiere au avariat liniile electrice aeriene, a anunțat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, citată de Reuters.

Reactoarele de la centrala nucleară ucraineană au fost oprite

Incendiile au izbucnit în gropile de cenușă ale unei uzine de cărbune situate în apropierea centralei nucleare Zaporojie și au avariat liniile electrice care leagă centrala nucleară de rețeaua electrică din Ucraina, a precizat compania.

„Ca urmare, cele două unități de putere funcționale ale centralei au fost deconectate de la rețea”, a precizat Energoatom într-o declarație pe Telegram.

Sistemele de securitate ale centralei funcționau în mod normal și se lucrează la reconectarea unuia dintre blocurile reactorului la rețea, a precizat compania.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost ocupată de forțele rusești încă din primele zile ale războiului, iar luptele continue din apropierea instalației au sporit temerile legate de o catastrofă care ar putea afecta orașele din apropiere, în sudul Ucrainei – sau, potențial, o regiune și mai mare. Guvernul de la Kiev susține că Rusia ține în esență ostatică uzina nucleară din epoca sovietică, depozitând arme acolo și lansând atacuri din jurul ei, în timp ce Moscova acuză Ucraina că a deschis focul în mod nechibzuit asupra instalației.

„Oricine înțelege problemele de securitate nucleară a tremurat în ultimele șase luni”, a declarat Mycle Schneider, consultant politic independent și coordonator al World Nuclear Industry Status Report.

Rusia a elaborat un plan detaliat pentru a deconecta cea mai mare centrală nucleară din Europa de la rețeaua electrică a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemelor de răcire, a relatat The Guardian. Liderii mondiali au cerut ca situl să fie demilitarizat, după ce au apărut imagini cu vehicule ale armatei ruse în interiorul centralei, și au avertizat Rusia să nu deconecteze centrala de la rețeaua ucraineană și să o conecteze la rețeaua electrică rusă.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *