Ukrajnai kamionokat ellenőriz a szlovák rendőrség – vérkomoly ellenőrzések és közel 20 km-es sorok

A Szlovákia és Ukrajna közötti határt továbbra is óriási kamionsorok és szigorú ellenőrzések paralizálják, miután a lengyel teherautó-sofőrök november elején tüntetésként lezárták a határátkelőhelyeket. Az utóbbi napokban a szlovák hatóságok fokozták az ellenőrzéseket az Ukrajnából érkező kamionokon, közel 20 kilométeres sorokat okozva, és súlyosan zavarva a határon átívelő forgalmat.

Szlovákia Közlekedési Minisztériuma bejelentette, hogy a rendőrség, a munkaügyi ellenőrök és a Közlekedési Minisztérium tisztviselői szigorú ellenőrzéseket végeznek a határon rekedt ukrán teherautókon. A hivatalos közlemény szerint november 15-én a járművek állapotát, a vámokat, az esetleges túlterheltséget, a sofőrök kötelező pihenőidejét és az alkoholfogyasztást ellenőrzik.

Az ukrán kamionok hatalmas oszlopai az ukrán sofőrök tiltakozása miatt kerültek Szlovákia Vysne Nemecke határátkelőjéhez, és november 11-én már egy 18 kilométeres sort hoztak létre. Az Ukrán Állami Vámhivatal honlapján közzétett adatok szerint november 16-án reggel a kamionoknak átlagosan 41 órát kell várniuk, hogy bejussanak Szlovákiából Ukrajnába.

A bajba jutott sofőrök segítésére a szlovák Közlekedési Minisztérium elmondta, hogy a Malteser International helyi szervezetének önkéntesei vizet, meleg italokat, harapnivalókat és meleg helyet kínálnak.

Ez a válság a Szlovák Fuvarozók Uniójának (UNAS) fenyegetéseivel súlyosbodik, amely szerint teljesen lezárják a határt, ha az Európai Bizottság nem újítja meg az engedélyeket az ukrán kamionok számára. Az UNAS elnöke, Stanislav Skala, hangsúlyozta, hogy a kérdést megvitatták a brüsszeli Miniszterek Tanácsának következő ülésén december elején, és az UNAS módosításokat kért Szlovákia Közlekedési Miniszterétől.

Az Európai Unió szabályai szerint az ukrán teherautóknak nem kell engedélyekkel rendelkezniük 2024. június 30-ig, miután az EU és Ukrajna 2022 júniusában aláírt egy megállapodást a fuvarozási szabályok liberalizálásáról. Az UNAS azonban jelezte, hogy ha az engedélyek nem lesznek helyreállítva, „akkor az UNAS azonnal támogatni fogja a lengyel fuvarozókat a határon, és blokkolni fogja a határt az ukrán fuvarozók számára Szlovákia részéről” – idézte Skalát a Pravda.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *