Ukrajna támogatása és a balkáni helyzet a NATO-találkozó napirendjén

A NATO brüsszeli főhadiszállásán két napon át tartó intenzív megbeszéléseken a Szövetség tagállamainak külügyminiszterei megvitatják, milyen lépéseket kell tenni Ukrajna támogatására a folyamatban lévő orosz invázióval szemben.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elismerte, hogy a fronton nehéz a helyzet, de hangsúlyozta, hogy a szövetségeseknek nincs más választásuk, mint folytatni a támogatásukat, mondván, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleges győzelme tragédia lenne az ukránok számára, és küszöbön állna. veszély az egész világra.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere biztosítékot adott a NATO-partnereknek, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát. Ez akkor történt, amikor a Biden-adminisztráció kongresszusi jóváhagyást kér egy 61 milliárd dolláros kiterjesztett segélyhez Ukrajnának.

Az Ukrajnával kapcsolatos megbeszélések mellett a nyugat-balkáni helyzet is a NATO-miniszteri találkozó napirendjén szerepel, különös tekintettel a békefenntartó csapatok térségbeli bővítésére. A megbeszélések középpontjában a Kína térnyerése által jelentett geopolitikai kihívások is állnak.

A találkozó másik fontos témája a NATO vezetésének utódlása. Mandátumának utolsó évében Jens Stoltenbergnek megfelelő pótlást kell találnia. A belpolitikából távozó Mark Rutte holland miniszterelnököt tartják megfelelő jelöltnek diplomáciai források, az Egyesült Államok és Franciaország támogatásával. Ezek az országok Kanadával együtt gyors döntést szeretnének, hogy elkerüljék a bizonytalanságot a NATO-n belül, különösen a júniusi európai parlamenti választások után.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *