Ukrajna és Lengyelország új védelmi megállapodást ír alá

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök ma történelmi jelentőségű megállapodást írt alá Varsóban, amelynek célja közös védelmi mechanizmus kidolgozása az orosz fenyegetésekkel szemben a térségükben.

Ennek a megállapodásnak az egyik lényeges pontja egy olyan rendszer megvalósítása, amellyel Lengyelország elfogja az Oroszország által Ukrajna irányába, légterében indított rakétákat és drónokat.

Zelenski elnök a megállapodás aláírásakor mondott beszédében hangsúlyozta a két szomszédos állam és szövetségesei közötti szoros együttműködés fontosságát, kifejezve abbéli bizalmát, hogy e mechanizmus gyors megvalósítása hozzájárul a regionális biztonság erősítéséhez. „Biztos vagyok benne, hogy közösen határozzuk meg, hogyan tudjuk gyorsan végrehajtani a megállapodás ezen pontját, és továbbra is erősítjük partnerségünket a közös kihívásokkal szemben” – mondta az ukrán elnök.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök is kiemelte az európai államok és a NATO közötti szolidaritás fontosságát az orosz agresszióval szemben. „Más szövetségesekkel együtt lépésről lépésre végrehajtjuk a dokumentumban foglaltakat. A megállapodás minden szavának gyakorlati következményei lesznek, és ez a megerősített partnerség elengedhetetlen a közös biztonsághoz a térség kihívásaival szemben” – mondta Tusk.

Donald Tusk hangsúlyozta azt is, hogy 19 európai állam és az Európai Unió már aláírt hasonló megállapodást Ukrajnával, ami közös elkötelezettséget jelent Ukrajna integritásának és szuverenitásának védelme mellett. „Ukrajna veresége a háborúban azt jelentené, hogy az nemcsak Ukrajna, hanem Lengyelország, Európa és az egész nyugati világ számára is rossz véget ér” – tette hozzá a lengyel kormányfő.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *