Ukrajna anyagi támogatását gátolná Magyarország

Havonta 1.5 milliárd euróval támogatná az EU Ukrajnát jövő év kezdetétől, Magyarország hallani sem akar róla, írja a 444.

Az Európai Bizottság fontos követelésekhez kötné az összeg kiutalását, az államnak jelentenie kell arról, hogy valóban az oroszok által lebombázott és tönkretett infrastruktúra helyreállítására használják a pénzt, illetve hogy egyéb, az állam alapvető feladatai közé tartozó problémaköröket finanszíroznak belőle, mint például a szemétszállítás, a nyugdíjak, az országban maradó károsultak segítése.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére Szijjártó Péter, külügyminiszter reagált: “Semmiképpen sem fogunk támogatni bármilyen közös Európai Uniós eljárást ebből a szempontból. Miért? Azért mert korábban már egyszer megtettük, támogattuk a közös eljárást a Covid-ot követően, de ez több, mint elég volt.” A politikus állásfoglalása azért problematikus, mert minden tagállam vétójoggal rendelkezik, tehát akár egyetlen tagállam tiltakozása is akadályt gördíthet Ukrajna anyagi támogatása elé. Szijjártó kijelentette, Magyarország hajlandó rá, hogy Ukrajnával kössön szerződést és magán úton, tehát nem az EU-val közösködve nyújtson segítséget. Ez az alternatíva viszont kézzelfogható nagy hatású humanitárius segítségtől fosztaná meg az orosz agresszió sújtotta országot.

Az Európai Bizottság tárgyalásokra készül Magyarországgal a témában, és bízik abban, hogy végül elfogadják a határozatot.

Molnár Adrienn

Facebook

Comentarii

87 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *