Újabb tüntetések Grúziában a „külföldi befolyásról” szóló törvénytervezet ellen

Körülbelül 20 000 polgár rohamozta meg Grúzia fővárosának, Tbiliszinek az utcáit Európáért menetelve, hevesen kifejezve ellenkezését a „külföldi befolyásról” szóló, elnyomónak és ellentmondásosnak tartott törvénytervezettel szemben. A kormánypárt, a Georgian Dream másodszor nyújtotta be ezt a projektet a parlamentben, ami heves reakciókat váltott ki a civil társadalom és az emberi jogi szervezetek részéről.

A javasolt szöveg európai szinten aggodalmat keltett, Brüsszel arra figyelmeztetett, hogy elfogadása veszélyeztetheti Grúzia európai uniós csatlakozási lehetőségeit. Az Oroszországban elfogadott hasonló törvényhez képest a grúz törvénytervezet félelmet kelt, hogy az állampolgári szabadságjogok korlátozásához és az állampolgárok alapvető jogainak megsértéséhez vezethet.

A tüntetők az Európai Unió és Grúzia zászlóit lengetve elfoglalták a Köztársaság teret Tbiliszi központjában, kifejezve eltökéltségüket az ország jövőjének védelme és az európai befolyási övezetben maradás mellett. A tüntetés túlnyomórészt békés jellege ellenére voltak feszültségek, amikor a demonstrálók megpróbálták áttörni a rendőrségi kordonokat és megközelíteni a parlament épületét.

A hatóságok reakciói nem késlekedtek, a Belügyminisztérium elítélte az erőszakot, és több száz rendőrt mozgósított a tiltakozó területen. A tüntetés azonban továbbra is több mint száz emberi jogi csoport és ellenzéki párt támogatását és érdekképviseletét vonzotta, akik határozottan ellenzik e törvényjavaslat elfogadását.

Az ellenzők ezt a szöveget és a jelenlegi kormányt összeegyeztethetetlennek tartják Grúzia európai törekvéseivel, és hangsúlyozták, hogy tiszteletben kell tartani a népakaratot és a demokratikus értékeket. Míg a kormánypárt saját demonstrációt hirdetett a törvényjavaslat támogatására, Grúziában továbbra is nagy a politikai és társadalmi feszültség a parlamenti második olvasat előtt.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *