Új-Zéland új együttműködési szerződést ír alá a NATO-val

Új-Zéland kormánya, amely nem tagja a NATO-nak, pénteken bejelentette, hogy új együttműködési szerződés aláírásának küszöbén áll az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével, ami jelentős változást jelent védelmi politikájában. Az AFP értesülései szerint Winston Peters új-zélandi külügyminiszter a NATO brüsszeli központjában tett látogatását követően a következő hónapokban „partnerségi programot” fogad el a NATO-val.

A jobbközép koalíció tavaly októberi hatalomra kerülése óta Új-Zéland igyekszik megerősíteni kapcsolatait „hagyományos” nyugati szövetségeseivel. Peters hangsúlyozta az ezekkel a partnerekkel való együttműködés fontosságát, és kijelentette, hogy a NATO elengedhetetlen része ennek a törekvésnek.

Bár Új-Zéland 2012 óta partnerségben áll a NATO-val, az új megállapodás várhatóan tovább erősíti az ország stratégiai összehangolását. Emellett Wellington célja, hogy részt vegyen az Ausztrália, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság által vezetett kutatásban, amely a mesterséges intelligencia, a hiperszonikus fegyverek és más feltörekvő technológiák katonai felhasználásával foglalkozik.

Új-Zéland közelmúltbeli döntése, hogy csatlakozik az Aukus-szövetséghez, majd a NATO-val való új szerződés megkötésére irányuló szándéka azonban aggályokat vet fel az elemzők körében az ország diplomáciai egyensúlya miatt. Peking nyíltan bírálta az Aukus szövetséget, amely atommeghajtású tengeralattjárókat szállít Ausztráliának, és ezek az új szövetségek tovább feszülhetik a kapcsolatokat Kínával, Új-Zéland legnagyobb kereskedelmi partnerével.

Az új-zélandi külügyminiszter és amerikai kollégája, Antony Blinken jövő hétre tervezett találkozója még jobban tisztázhatja, hogy az ország milyen irányt vesz kül- és védelmi politikájában.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *