Új szerződés a Cernavodăi Atomerőmű 1-es reaktorának felújítására

Tegnap a Párizsi Nukleáris Világkiállításon a román állami tőkével rendelkező Nuclearelectrica SA 781 millió kanadai dolláros (kb. 523 millió euró) szerződést írt alá a kanadai Candu Energy és a Canadian Commercial Corporation (CCC) cégekkel. A szerződés célja a Cernavodă-i Nukleáris Erőmű 1. egységének élettartamának meghosszabbításához szükséges eszközök és komponensek szállítása, valamint mérnöki és technológiai szolgáltatások biztosítása – áll a vállalat közleményében.

Az aláírási ceremónián részt vettek Mary Ng, a Kanadai KKV-k, Exportösztönzés és Nemzetközi Kereskedelem minisztere, Dan Drăgan, Románia Energiaügyi Államtitkára, Teodor Chirica, a Nuclearelectrica Igazgatóságának elnöke, Bobby Kwon, a CCC elnök-vezérigazgatója, Ian Edwards, az AtkinsRéalis elnök-vezérigazgatója és Joe St. Julian, az AtkinsRéalis elnöke, Nuclear részleg.

A szerződés elnyerése november 7-én történt egy pályázati eljárás lezárását követően, és a hatályba lépése a Nuclearelectrica részvényeseinek közgyűlési jóváhagyásától, valamint a CCC végső jóváhagyásától függ.

A Cernavodă-i Nukleáris Erőmű két egysége 20% -át biztosítja Románia villamosenergia-szükségletének. Az erőmű hosszú távú működése kulcsfontosságú a román energetikai és dekarbonizációs célok eléréséhez, valamint a 2032-ig tervezett szénalapú villamosenergia-termelés kivezetéséhez. A román kormány és a Nuclearelectrica továbbá tervezi két további CANDU típusú reaktor építését Cernavodában. Ha a négy CANDU reaktor üzembe lépne, az nukleáris energia arányát a román villamosenergia-termelésben 33%-ra növelné.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *