Új Németország-Olaszország partnerség a berlini találkozón

Szerdán a német kancellár, Olaf Scholz, és az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni, Berlinben találkoztak kétoldalú kormányzati konzultációk keretében. A Reuters forrásai szerint a megbeszélések célja az volt, hogy szorosabb együttműködést alakítsanak ki a két ország között különböző területeken, az energiától a védelemig.

Az ügy érdekessége, hogy a szociáldemokrata Scholz és a jobbközép Fratelli d’Italia vezetője között kialakult szövetség meglepő. A két vezető, akik az euróövezet legnagyobb és harmadik legnagyobb gazdaságát irányítják Berlinből és Rómából, közös álláspontot találtak különböző aktuális kérdésekben, beleértve az ukrán háborút, az Európai Unió határainak kezelését, valamint az illegális bevándorlás és az új energiaforrások biztosításával kapcsolatos aggályokat – állapítja meg a Reuters.

Az olasz és a német vezetés például együttműködik egy földgáz- és hidrogénvezeték építésében, és hasonló megközelítéseik vannak az illegális bevándorlás elleni küzdelemben. A németek közelebb kerültek az olasz szigorúbb migrációs politikához, figyelembe véve az érkezők számának növekedését és a helyi hatóságok elégedetlenségét ezzel a jelenséggel kapcsolatban.

Azonban a szerdán aláírandó 31 oldalas cselekvési tervben a migráció nem szerepel. A Reuters által megszerzett dokumentum hangsúlyozza, hogy a német-olasz kapcsolatok kevésbé szorosak, mint amilyenek mindkét fél kapcsolatai Franciaországgal, az euróövezet második legnagyobb gazdaságával.

A szerdai csúcstalálkozót egy üzleti fórum előzi meg. Scholz és Meloni külön-külön videokonferencián vesznek részt az India által rendezett G20 találkozón, amelynek vezetését a hónap végén Brazíliának adják át. A két vezető közös sajtótájékoztatót tart majd az est folyamán, majd egy munkavacsorán vesznek részt, ezt követően az olasz küldöttség befejezi berlini látogatását.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *