Controlul chinez asupra sectorului regenerabil este resimțit de-a lungul întregului lanț de aprovizionare. Aproximativ 80% din componentele necesare pentru fabricarea unei turbine eoliene sunt produse în China, la fel ca 97% din plăcile de siliciu necesare pentru construirea unui panou solar.
În timp ce nicio țară nu deține monopolul asupra resurselor regenerabile, UE este aproape în totalitate dependentă de China pentru tehnologia de captare. Peste 80% din oferta mondială de module fotovoltaice produse anual din 2010 a fost fabricată în Asia. China a furnizat 67% din producția de module în 2020, potrivit Institutului Fraunhofer pentru Sisteme de Energie Solară.
Astăzi, opt dintre cei mai mari zece producători de panouri solare din lume sunt din China, iar celelalte două, Canadian Solar și compania americană First Solar, ocupă locurile 8 și 10 în clasament.
În domeniul energiei eoliene, companiile europene au încă un avantaj cu Vestas din Danemarca și Siemens Gamesa, o multinațională spaniolă-germană, care se află pe primele locuri, în timp ce Nordex din Germania este al optulea cel mai mare producător la nivel mondial. Însă, în momentul de față, China câștigă rapid teren, șase dintre companiile sale aflându-se în topul celor 10 cei mai mari producători mondiali.
45% din producția mondială de polisiliciu, o materie primă cheie în lanțul de aprovizionare cu energie solară fotovoltaică, este produsă în Xinjiang, regiunea din nord-vestul Chinei, în care regimul chinez este acuzat de guvernul SUA că a comis un genocid împotriva unei minorități musulmane.
China este, de asemenea, un jucător cheie în alte materii prime, inclusiv în mineralele rare care intră în tehnologiile regenerabile. Peste 70% din bateriile litiu-ion care au intrat pe piață anul trecut au fost produse în China.
Din această cauză, pe măsură ce mediul geopolitic se schimbă, aceste dependențe creează riscuri reale. „Nu ne permitem să fim dependenți de China în cele mai viabile industrii și rețele, cum ar fi telecomunicațiile și infrastructura energetică, care vor fi din ce în ce mai mult în viitor conectate și digitalizate, așadar ne vom expune unui risc mult mai mare”, apreciază dr. Janka Oertel, director al programului Asia și membru al Consiliul European pentru Relații Externe.
Anamaria Kopornyai-Toth