UE vrea să protejeze mass-media de interferența statelor

Mass-media europeană ar putea face obiectul unor noi reguli care urmăresc să protejeze jurnalismul de influența statelor, potrivit unui proiect normativ citat de POLITICO.

Actul european pentru libertatea presei, care este programat să fie publicat săptămâna aceasta, ar putea oferi Bruxelles-ului noi instrumente pentru a consolida garanțiile împotriva controlului de stat asupra presei prin nominalizări politice în consiliile de supraveghere și finanțare secretă prin intermediul publicității.

Conform noilor reguli planificate, organizațiile media vor fi obligate să își declare aparținătorii, direcți sau indirecți, și să publice o listă cu acționarii acestora.

O astfel de transparență este „esențială” pentru ca cititorii și telespectatorii să identifice și să înțeleagă potențialele conflicte de interese, astfel încât aceștia să poată ajunge la opinii bine informate, au spus oficialii în proiect.

Aceasta este o condiție prealabilă „pentru a participa activ într-o democrație”.

Proiectul de lege este răspunsul Comisiei Europene la amenințările tot mai mari la adresa libertății presei în Europa.

În iulie, Comisia a trimis statul maghiar în instanța supremă a UE pentru presupusa încălcare a legilor ce garantează libertatea presei și drepturile LGBTQ+.

Un alt semnal de alarmă a fost tras în Grecia, țara UE cu cel mai mic scor în clasamentul pentru libertatea presei. Aceasta este în prezent martora unui de scandal imens deoarece mai multe telefoane ale unor jurnaliști au fost interceptate de Serviciul Național de Informații.

Noile reguli le-ar putea oferi avocaților din întreaga Europă un arsenal mult mai puternic pentru a trage la răspundere guvernele UE deoarece „mai multe țări UE nu au în prezent norme naționale menite să îi protejeze pe jurnaliști de supravegherea și de controlul statului”, se arată în proiectul Comisiei.

Facebook

Comentarii

75 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *