UE vrea reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040

Astăzi, Comisia Europeană urmează să facă o propunere privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană (UE). Potrivit informațiilor obținute de Reuters și preluate de Agerpres, executivul european va propune ca Uniunea să își reducă emisiile cu 90% până în 2040.

Recomandările Comisiei prevăd sprijinirea unei ţinte de reducere a emisiilor cu 90% în comparație cu nivelurile din 1990. Acest obiectiv, programat pentru 2040, are scopul de a menține statele membre pe o traiectorie între obiectivele climatice actuale din 2030 și obiectivul pe termen lung referitor la neutralitatea emisiilor în 2050.

Cu toate acestea, agenda climatică a Europei intră într-o fază dificilă, afectând sectoare sensibile, precum agricultura și industriile tradiționale, confruntate cu piața din China. Varianta preliminară prevede ca sectorul agricol să își reducă emisiile non-CO2 cu 30% până în 2040, comparativ cu nivelul din 2015. Cu toate acestea, oficiali europeni au sugerat că acest obiectiv ar putea fi eliminat în documentul final, având în vedere protestele actuale din sectorul agricol.

O a doua propunere, care va fi publicată astăzi, va prezenta planuri pentru captarea și stocarea a milioane de tone de emisii de CO2 până în 2050, reprezentând una dintre multele domenii ce vor necesita investiții semnificative în noi tehnologii.

Obiectivul fixat pentru 2040 va avea un impact semnificativ asupra sectorului energetic al Europei, eliminând producția de electricitate în termocentrale pe cărbune și reducând consumul total de combustibili fosili cu 80%, înlocuindu-i cu surse regenerabile și energie nucleară.

Aceaste propuneri vor fi supuse dezbaterilor politice, cu decizia finală căzând în responsabilitatea noii Comisii, care va fi formată după alegerile europarlamentare din iunie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *