UE va renegocia cu țările membre politicile de migrație și azil

Din cauza problemelor invocate de către țările membre, Parlamentul a adoptat joi trei propuneri cheie privind migrația.

Legislativul UE va intra acum în faza de negocieri cu țările membre în încercarea de a rezolva și împărți în mod egal responsabilitățile în rezolvarea acestui conflict.

Una dintre propunirele cheie stabilește un mecanism de solidaritate, mai exact un mod de acțiune comun în care statele vor coopera cu țările care se confruntă cu crize de migranți în procesarea cererilor de azil, inclusiv în urma operațiunilor de căutare și salvare pe mare.

Procedura Dublin, conform căreia fiecare migrant care ajunge în Europa trebuie să își prezinte solicitarea de protecție internațională în primul stat membru în care ajunge, va rămâne valabilă, dar va avea unele excepții, cum ar fi legăturile familiale sau educaționale pe care un migrant le-ar putea avea cu un anumit stat membru.

Cea de-a doua propunere vizează situațiile de criză în care un stat membru se confruntă cu un aflux mare de migranți. Pentru a gestiona aceaste situații de criză și pentru a evita crizele umanitare, Comisia va putea solicita relocari obligatorii și derogări de la procedurile de screening și de azil.

Cea de-a treia propunere are în vedere modificarea actualei directive privind reședința pe termen lung. Modificările includ accelerarea acordării permisului de ședere pe termen lung pentru a integra persoanele care beneficiază de statut de protecție temporară. De asemenea, persoanele care vor beneficia de acest tip de permis se vor putea muta în altă țară din UE fără restricții suplimentare de muncă, iar copiilor aflați în întreținerea acestora li se va acorda automat același statut.

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *