UE va lansa o platformă de combatere a dezinformării ruse și chineze

Uniunea Europeană va lansa o nouă platformă pentru a combate campaniile de dezinformare ale Rusiei și Chinei, pe fondul creșterii îngrijorărilor, a declarat astăzi Josep Borrell, responsabil pentru afaceri externe ale UE, potrivit POLITICO.

Un centru numit Centrul de Analiză și Schimb de Informații din Serviciile Externe ale UE – Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) – va încerca să monitorizeze manipularea informațiilor de către actori străini și să colaboreze cu cele 27 de state membre ale UE și cu comunitatea ONG-urilor mai largă.

„Trebuie să înțelegem cum sunt organizate aceste campanii de dezinformare pentru a identifica actorii manipulării”, a declarat Borrell.

Un oficial SEAE a declarat că va fi o platformă descentralizată pentru a face schimb de informații în timp real cu ONG-urile, țările și agențiile de securitate cibernetică, permitând o mai bună înțelegere a amenințărilor și narativelor de dezinformare emergente și o acțiune mai rapidă pentru a aborda astfel de probleme.

La aproape un an de la invazia Rusiei în Ucraina, UE continuă să respingă încercările Rusiei de a manipula și distorsiona informațiile despre război. Propaganda condusă de Kremlin, care încearcă să dea vina pe UE pentru o criză alimentară globală din cauza sancțiunilor sale, s-a extins și în țări din Africa și Orientul Mijlociu.

Borrell a avertizat, de asemenea, despre un „nou val” de dezinformare prin imagini, videoclipuri și site-uri web false care se prezintă drept instituții media și care se răspândesc „cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a luminii pe rețelele sociale și serviciile de mesagerie”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *