UE interzice vânzarea de mașini noi, pe benzină și diesel, din 2035

Forurile UE au încheiat joi un acord cu privire la legislația care va interzice vânzarea de mașini noi, pe benzină și diesel, începând din 2035. Acest proiect are ca scop accelerarea tranziției la vehicule electrice și combaterea schimbărilor climatice.

Negociatorii din țările UE și Parlamentul European, precum și Comisia Europeană, au convenit că producătorii de mașini trebuie să realizeze o reducere de 100% a emisiilor de CO2 până în 2035, ceea ce va face imposibilă vânzarea de vehicule noi alimentate cu combustibili fosili în Uniune.

„Această înțelegere este o veste bună pentru toți șoferii de mașini… noile mașini cu emisii zero vor deveni mai ieftine, făcându-le mai rentabile și accesibile pentru toată lumea”, a declarat negociatorul principal al Parlamentului, Jan Huitema.

Responsabil pentru politici climatice, comisarul Frans Timmermans, a declarat că acest acord a transmis un semnal puternic industriei și consumatorilor: „Europa îmbrățișează trecerea la mobilitatea cu emisii zero”.

Acordul include, de asemenea, o reducere cu 55% a emisiilor de CO2 pentru mașinile noi vândute din 2030, un procent mult mai mare decât ținta actuală de 37,5%.

Furgonetele noi trebuie să respecte, de asemenea, o reducere de 100% a CO2 până în 2035 și o reducere cu 50% până în 2030.

Pe măsură ce autoritățile de reglementare cresc presiunea asupra producătorilor de automobile pentru a-și reduce amprenta de carbon, multe companii au anunțat investiții în electrificare.

Seful Volkswagen, Thomas Schaefer, a declarat în această saptamană că din 2033, marca va produce doar mașini electrice în Europa.

Legea este prima care a fost finalizată dintr-un pachet mai larg de noi politici UE, concepute pentru a îndeplini obiectivele blocului comunitar de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *