UE va debloca 13 miliarde de euro pentru Ungaria

Comisia Europeană se pregătește să deblocheze o parte din fondurile UE pentru Ungaria, sume care, în prezent, sunt blocate din cauza unor preocupări legate de statul de drept.

Informația vine după ce, săptămâna trecută, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat că Ungaria nu va accepta ca Uniunea Europeană să ofere Ucrainei noi ajutoare financiare din bugetul comunitar atât timp cât Comisia Europeană îi menţine blocate fondurile europene.

„În timp ce o ţară membră a UE nu primeşte fondurile alocate, nicio ţară ne-comunitară nu va putea primi fonduri din bugetul comun”, a indicat oficialul ungar, răspunzând unei întrebări despre sprijinul financiar al UE pentru Ucraina.

Kievul a făcut și el un pas înapoi în relația cu Budapesta, anunțând luni că a scos banca ungară OTP de pe lista sa de „sponsori internaționali de război”, listă pe care se află companii care sprijină financiar războiul rusesc.

Eliberarea fondurilor – care au fost înghețate din decembrie anul trecut – ar reprezenta o victorie pentru premierul Viktor Orbán, care a promis că nu va accepta nici o majorare a bugetului UE până când nu va fi restabilit accesul Ungariei la acesta.

Comisia intenționează să deblocheze fonduri în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro înainte de sfârșitul lunii noiembrie.

În decembrie anul trecut, UE a înghețat 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei, după ce a decis că aceasta nu respectă normele de protecție a drepturilor omului și a statului de drept.

Ungaria a adoptat reforme judiciare în luna mai, ca răspuns la cererile Bruxelles-ului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *