UE va cumpăra noi avioane de stingere a incendiilor forestiere

Uniunea Europeană poartă mai multe discuții cu diverși producătorii pentru a cumpăra avioane de stingere a incendiilor ce au scopul de a ameliora riscul crescut de incendii puternice, precum cele care fac ravagii în prezent în Europa de Sud.

Resursele de urgență ale UE implică în prezent coordonarea și finanțarea desfășurării a 12 avioane de stingere a incendiilor și a unui elicopter pus la dispoziția țărilor din UE.

Deoarece aceste solicitări de urgență sunt preconizate să crească din cauza schimbărilor climatice, UE intenționează să investească în avioane menite să acționeze în aceste situații de criză, a declarat comisarul UE pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič.

„Aceste avioane vor fi cumpărate din punct de vedere tehnic de statele membre, dar vor fi finanțate 100% de Uniunea Europeană”, a spus Lenarčič.

Lenarčič a refuzat să numească companiile implicate, deoarece contractele nu au fost încă semnate, dar a spus că planurile includ relansarea producției de avioane amfibii care colectează apă pentru stingerea incendiilor.

Mii de pompieri din sudul Europei s-au luptat luni de zile cu sute de incendii în țări precum Portugalia, Spania și Franța, pe fondul unui val de căldură intens care a provocat sute de morți.

UE a primit deja cinci cereri de ajutor în acest an. Având în vedere că Marea Mediterană nu este încă la jumătatea sezonului său tipic de incendii (iunie-septembrie) Lenarčič a spus că Europa se confruntă cu o vară dificilă.

Anul trecut, UE a primit nouă astfel de cereri de asistență.

2021 a reprezentat al doilea cel mai grav sezon de incendii forestiere înregistrate în bloc. Peste jumătate de milion de hectare au ars, comparativ cu peste un milion de hectare în 2017, cel mai rău an înregistrat. Deja în acest an, doar în Spania au ars peste 70.000 de hectare, cel mai mare din ultimul deceniu, potrivit datelor guvernului spaniol.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

84 de răspunsuri

  1. Wow, superb blog layout! How lengthy have you ever been blogging for?

    you made blogging look easy. The entire glance of your
    website is magnificent, let alone the content material!

    You can see similar here dobry sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *