UE va acorda garanții suplimentare țărilor prin care tranzitează cereale din Ucraina

Noul Guvern de la Varşovia a obţinut concesii la Bruxelles, în cadrul eforturilor sale de a limita exporturile de alimente ucrainene, transmite Agerpres.

Comisarul european pentru comerţ a declarat – pentru Financial Times – că UE va controla intrările de produse agro-alimentare, dacă acestea riscă să ducă la scăderea preţurilor în Polonia şi alte ţări vecine Ucrainei.

În luna aprilie 2023, Polonia şi Ungaria au introdus embargouri unilaterale la importurile de produse ucrainene, după protestele de amploare ale fermierilor.

Aceștia și-au exprimat îngrijorarea ca afluxul de produse ucrainene ieftine să provoace o supra-aprovizionare cu cereale pe pieţele lor interne.

Dar acele măsuri au contravenit legislaţiei comunitare în domeniul comerţului.

Acum, Comisia Europeană urmează să ofere garanţii suplimentare ţărilor care au graniţă cu Ucraina, în vederea prelungirii facilităţilor pentru produsele ucrainene, începând din luna iunie.

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că propunerile ar urma să fie prezentate în cursul acestei săptămâni şi cel mai probabil vor include „garanţii specifice pentru fiecare ţară”.

„Vom analiza modul în care putem oferi asigurări suplimentare Poloniei şi altor state membre şi o modalitate prin care puteam face asta este introducerea de garanţii specifice pentru fiecare ţară”, a spus Dombrovskis.

Propunerea Comisiei trebuie însă aprobată de Parlamentul European şi o majoritate a statelor membre.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *