UE: Un nou set de sancțiuni pentru Iran

UE își pregătește următorul set de sancțiuni, ca răspuns la reprimarea protestelor de către regimul din Iran. Atât Parlamentul European, cât și președinta Comisiei Europene s-au pronunțat în favoarea adăugării întregului Corp al Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC) pe lista de organizații teroriste.

37 de nume noi vor fi incluse pe lista neagră pentru încălcări ale drepturilor omului, atunci când miniștrii de externe ai UE se vor întâlni luni. Acest fapt va însemna că membrii IRGC nu vor avea voie să călătorească în UE și că orice capital sau bunuri pe care le dețin în Europa vor fi înghețate.

„Vom adopta luni cel de-al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Iranului și credem că ar trebui să începem deja să lucrăm la cel de-al cincilea pachet pentru a adăuga IRGC pe lista de organizații teroriste”, a declarat un diplomat UE pentru Reuters.

La rândul ei, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut includerea IRGC pe lista de organizații teroriste, ca răspuns pentru „o călcare în picioare a drepturilor fundamentale ale omului” în republica islamică.

Relațiile dintre statele membre ale UE și Teheran s-au deteriorat pe măsură ce eforturile de a relansa discuțiile pe teme nucleare au stagnat. Teheranul a reținut, de asemenea, mai mulți cetățeni europeni, iar UE a devenit din ce în ce mai critic cu privire la represiunea violentă asupra protestatarilor și transferul dronelor iraniene în Rusia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *