UE: Un nou fond de 20 de miliarde de euro pentru sprijinirea armatei ucrainene

Uniunea Europeană vizează crearea unui fond special în vederea susținerii aprovizionării armatei ucrainene pentru următorii patru ani.

Comisia Europeană a prezentat o nouă propunere, prin care intenționează să asiste țările membre în acoperirea cheltuielilor pentru echipamente militare, precum muniții, rachete și tancuri, destinate Ucrainei. În plus, propunerea urmărește să ofere sprijin financiar și pentru pregătirea soldaților ucraineni.

Conform diplomaților europeni, costul estimativ al acestui fond se ridică la 20 de miliarde de euro, o creștere de aproximativ cinci ori față de cele 4 miliarde de euro pe care Uniunea le-a alocat până acum pentru eforturi similare în ultimul an.

Inițiativa vine ca o actualizare a strategiei existente a UE, implementată la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia. În plus, UE a planificat să aloce 50 de miliarde de euro în asistență non-militară Ucrainei, între 2024 și 2027.

Propunerea este revizuită în prezent de țările Uniunii și este programată pentru discuție în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, cu scopul de a fi adoptată până în toamnă. Cu toate acestea, în trecut, UE a întâmpinat obstacole în aprobarea unor suplimentări ale fondului său pentru arme dedicat Ucrainei, din cauza opoziției Ungariei.

Facebook

Comentarii

91 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *