UE cere tribunal pentru crimele de război din Ucraina

Președinția Consiliului UE a cerut înființarea unui tribunal internațional pentru crime de război, după ce mai multe gropi comune au fost descoperite în orașul Izium din Ucraina.

„În secolul 21, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput și detestabile”, a declarat Jan Lipavský, ministrul de externe al Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a Consiliului UE.

„Nu trebuie să ignorăm astfel de lucruri. Suntem în favoarea pedepsirii tuturor criminalilor de război”, a adăugat el într-un mesaj pe Twitter. „Facem apel la înființarea rapidă a unui tribunal internațional special care va ancheta această agresiune”.

Apelul vine în urma descoperirii autorităților ucrainene a aproximativ 450 de morminte în afara orașului Izium, ocupat anterior de către ruși, unde majoritatea cadavrelor exhumate au prezentat semne de tortură.

„Dintre cadavrele care au fost exhumate astăzi, 99% dintre acestea au prezentat semne de moarte violentă”, a declarat Oleg Synegubov, șeful administrației regionale din Harkov, pe rețelele de socializare.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că mormintele oferă tot mai multe dovezi că Rusia comite crime de război în țara sa vecină pro-vestică.

Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a alăturat condamnării, catalogând acțiunile din Izium drept atrocități.

„Condamn în cei mai fermi termeni atrocitățile comise în Izyum, Ucraina, sub ocupația rusă”, a scris Macron pe Twitter.

Comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, Dmytro Lubinets, a declarat că au fost găsiți „peste 1.000 de cetățeni ucraineni torturați și uciși în teritoriile eliberate din regiunea Harkov”.

UE este „profund șocată” de descoperirea făcută de către oficialii ucraineni a gropilor comune din orașul recucerit Izium, a declarat vineri șeful politicii externe al blocului, Josep Borrell.

„Acest comportament inuman al forțelor ruse, în totală desconsiderare a dreptului internațional umanitar și a convențiilor de la Geneva, trebuie să pedepsit imediat”, a declarat acesta pentru The Guardian.

Facebook

Comentarii

67 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *