UE și Thailanda relansează discuțiile comerciale după o pauză de ani de zile

Uniunea Europeană și Thailanda relansează negocierile privind un acord de liber schimb, a anunțat miercuri Comisia Europeană. Anunțul, care a confirmat un raport anterior al POLITICO, vine în urma unei întâlniri virtuale între șeful UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, și Jurin Laksanawisit, viceprim-ministru și ministru al comerțului din Thailanda.

„Un acord de liber schimb modern și dinamic între UE și Thailanda ar fi în beneficiul ambelor părți și ar consolida/diversifica legăturile comerciale ale UE cu Indo-Pacificul”, a declarat Dombrovskis pe Twitter.

Printr-un astfel de acord, cele două părți doresc să stimuleze comerțul și investițiile, a precizat Comisia într-un comunicat de presă, urmărind să îmbunătățească accesul pe piață pentru bunuri, de exemplu, să alinieze standardele de siguranță alimentară și să se ocupe de drepturile de proprietate intelectuală.

Comerțul cu bunuri între UE și Thailanda este în valoare de aproximativ 42 de miliarde de euro.

Bruxelles-ul a înghețat negocierile comerciale cu Bangkok în urma unei lovituri de stat militare în 2014. Deși țările UE au dat undă verde pentru reluarea negocierilor comerciale la sfârșitul anului 2019, acestea nu au început oficial până acum. Cu toate acestea, deși reluarea negocierilor a fost acum anunțată oficial, este „puțin probabil ca prima rundă de discuții să aibă loc înainte de septembrie”, a declarat un diplomat UE.

Anunțul adaugă încă o țară pe lista de dorințe a blocului în materie de liber schimb. După războiul purtat de Kremlin împotriva Ucrainei, care a scos la iveală dependența blocului față de Rusia, Comisia Europeană – dar și Parlamentul European și țările UE – au făcut presiuni pentru diversificarea schimburilor comerciale pentru a reduce dependența față de fiecare țară în parte prin semnarea mai multor acorduri comerciale.

Facebook

Comentarii

72 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *