UE semnează un acord pentru achiziționarea de muniție pentru Ucraina

Statele membre UE au convenit luni asupra unei strategii pentru a furniza Ucrainei obuze de artilerie în decurs de un an, folosind propriile stocuri și lucrând împreună pentru achiziționarea unui stoc suplimentar.

Acordul se bazează pe o strategie în trei puncte, elaborată de UE, care prevede cheltuirea unui miliard de euro pe obuze din stocurile țărilor și a încă unui miliard de euro pentru achiziții comune. De asemenea, acordul stabilește o rată fixă de rambursare între 50% și 60% pentru statele membre care trimit muniție la Kiev.

Cel de-al treilea punct este conceput pentru a garanta extinderea pe termen lung a producției europene de muniție și pentru a crește producția în sectoarele lor de apărare cu scopul de a sprijini continuarea livrărilor.

Potrivit documentului, văzut de EURACTIV, statele membre au convenit asupra strategiei „cu scopul, în special, de a accelera aprovizionarea și achiziția comună care vizează un milion de cartușe de muniție de artilerie pentru Ucraina într-un efort comun în următoarele douăsprezece luni”.

De asemenea, statele membre au convenit să achiziționeze în comun muniție de 155 mm „și, dacă vor fi solicitate, rachete” pentru Ucraina „în cel mai rapid mod posibil, înainte de 30 septembrie 2023, prin intermediul industriei europene de apărare și al Norvegiei”.

Norvegia și alte optsprezece state UE, printre care și România, au semant luni acordul de proiect al Agenției Europene de Apărare pentru achiziționarea la comun de muniție pentru Ucraina. În cadrul unei sesiuni care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Bruxelles, se aşteaptă ca liderii UE să-şi dea aprobarea finală.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *