UE semnează un acord de dublare a importurilor de gaze cu Azerbaijan

Uniunea Europeană a ajuns la un acord de dublare a importurilor de gaze naturale din Azerbaidjan, în încercarea de a ajuta la înlocuirea combustibililor fosili ruși, pe fondul agravării crizei energetice ca urmare a invaziei președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

UE semnează acord cu Azerbaijan

Pentru a impulsiona transporturile, capacitatea Coridorului sudic de gaze – o rețea de conducte care leagă Marea Caspică de Europa – va fi majorată la 12 miliarde de metri cubi, de la 8,1 miliarde în prezent, potrivit unui memorandum de înțelegere semnat cu blocul celor 27 de națiuni luni la Baku. În câțiva ani, aceasta va ajunge la 20 de miliarde de metri cubi, a declarat presei președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Livrările de gaz rusesc către Europa nu mai sunt fiabile, a spus ea. „Prin urmare, UE a decis să se diversifice de la Rusia și să se orienteze către furnizori mai fiabili și mai de încredere. Și mă bucur să număr Azerbaidjanul printre aceștia.”

UE se grăbește să își asigure noi livrări de gaze, în timp ce încearcă să pună capăt dependenței de Rusia. Livrările Gazprom PJSC către blocul comunitar au fost deja reduse și există temeri din ce în ce mai mari că ar putea apărea o penurie în cazul în care conducta cheie Nord Stream nu revine complet după lucrări de întreținere sau dacă Moscova întrerupe complet livrările.

Acordul vizează, de asemenea, utilizarea potențialului Azerbaidjanului în ceea ce privește energia eoliană offshore și hidrogenul verde, în conformitate cu Acordul verde european, o revizuire sustenabilă masivă cu obiectivul final de neutralitate climatică până în 2050. Azerbaidjanul va evolua de la statutul de furnizor de combustibili fosili la cel de partener în domeniul energiei regenerabile, a declarat von der Leyen.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii