UE se pregătește pentru noi valuri de migrație declanșate de criza alimentară mondială

UE trebuie să se pregătească pentru noile valuri de migranți forțați să își părăsească țara din cauza crizei alimentare agravate de războiul din Ucraina, a avertizat directorul executiv adjunct al Frontex, Aija Kalnaja.

Războiul în curs de desfășurare din Ucraina, care a început pe 24 februarie, a dus la blocarea în silozurile ucrainene a milioane de tone de cereale exportate de obicei în întreaga lume.

Cerealele din Ucraina au hrănit aproximativ 400 de milioane dintre cei mai vulnerabili oameni din lume înainte de război, iar lipsa acestor exporturi a dus la creșterea prețurilor pe piața globală. Prețul grâului este acum cu aproximativ 30% mai mare decât era în aceeași perioadă a anului trecut și cu aproximativ 14% mai mare în comparație cu începutul anului 2022.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat luna trecută că aproximativ 1,6 miliarde de oameni din 94 de țări sunt acum expuși fie la crizele alimentare, energetice sau financiare, care au fost grav exacerbate de războiul din Ucraina.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a adăugat într-o conferință de presă că numărul persoanelor ce se confruntă cu o insecuritate alimentară gravă s-a dublat în ultimii doi ani de la 135 de milioane la 276 de milioane din cauza pandemiei, și ar putea crește la 323 de milioane.

Războiul, declanșat la începutul acestui an, a provocat deja cel mai mare flux de refugiați din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Frontex a declarat că fluxul de ucraineni a scăzut în ultimele săptămâni, iar Johansson a spus că fluxurile dintre Ucraina și bloc au revenit acum la nivelurile de dinainte de război. Aceasta a mai adăugat că un total de 6,7 milioane de refugiați ucraineni au intrat în UE de la invazie, dar aproximativ trei milioane dintre aceștia s-au întors acasă.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii