UE se alătură coaliției pentru protejarea navelor din Marea Roșie

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să contribuie la coaliția pentru protejarea transportului maritim comercial din Marea Roşie de către atacurile din Yemen, comise de rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, informează Agerpres.

Cei 27 au adoptat această decizie într-o şedinţă extraordinară a Comitetului Politic şi de Securitate al blocului comunitar, care a fost convocată ieri de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

În urmă cu două zile, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a cerut unitate globală pentru a opri atacurile rebelilor şiiţi Houthi.

Pentagonul a anunţat luni formarea în Marea Roşie a acestei coaliţii de zece state pentru a răspunde atacurilor repetate ale houthi împotriva navelor pe care aceştia le consideră ca având legătură cu Israelul.

Pe lângă SUA, la coaliţie iau parte Franţa, Marea Britanie, Bahrain, Canada, Italia, Norvegia, Spania, Olanda şi Seychelles.

În prezent, între 10% şi 15% din comerţul mondial trece prin această mare, iar companiile maritime internaţionale sunt nevoite să-şi devieze rutele, prelungindu-și, astfel, cu săptămâni bune livrarea de mărfuri, inclusiv petrol şi gaze.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *