UE schimbă legislația pentru frontierele Schengen

Preşedinţia belgiană a Consiliului UE şi negociatori ai Parlamentului European au ajuns ieri la un acord provizoriu privind amendarea legislaţiei UE care stabileşte regulile de funcţionare a zonei Schengen atât la frontierele externe, cât şi la cele interne, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului UE.

Actualizarea clarifică în special regulile legate de reintroducerea controalelor la frontieră.

Codul frontierelor Schengen modificat va oferi statelor membre noi măsuri pentru gestionarea eficientă a frontierelor externe ale UE într-o situaţie în care migranţii sunt folosiţi în scopuri politice.

Modificările includ limitarea numărului de puncte de trecere a frontierelor sau reducerea orelor de funcţionare a acestora.

Textul convenit clarifică şi întăreşte cadrul pentru reintroducerea şi prelungirea controalelor la frontierele interne. Statele membre pot reintroduce controalele ca excepţie, atunci când există o ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau a securităţii interne.

Astfel de controale sunt limitate pe o perioadă de până la o lună şi pot fi prelungite doar pe o durată maximă de trei luni.

Noul cod introduce, de asemenea, măsuri alternative pentru a contracara mişcările neautorizate ale cetăţenilor unor ţări terţe care se află ilegal în spaţiul Schengen.

 O nouă procedură va permite unui stat membru să transfere cetăţenii ţărilor terţe reţinuţi în zona de frontieră şi aflaţi ilegal pe teritoriul său în statul membru din care au sosit direct.

Reţinerea ar trebui să aibă loc în contextul unui cadru de cooperare bilaterală.

În conformitate cu noul Cod al frontierelor Schengen, Consiliul poate adopta o decizie care să permită restricţii temporare de călătorie la frontiera externă în cazul în care există o urgenţă de sănătate publică la scară largă.

În timpul pandemiei de COVID-19, UE a putut emite doar recomandări fără caracter obligatoriu statelor membre.

Acordul provizoriu de marţi va fi transmis reprezentanţilor statelor membre în Consiliu (Coreper) pentru confirmare. De asemenea, noul acord va trebui să fie adoptat oficial de Consiliul UE şi de Parlamentul European.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *