UE înăsprește sancțiunile contra Belarus: Este vizată producția de drone

Uniunea Europeană a anunţat, ieri, înăsprirea sancţiunilor împotriva Belarus, din cauza sprijinului acordat Moscovei în războiul din Ucraina, prin extinderea listei negre şi restricţionarea exporturilor, în special în ceea ce priveşte tehnologia destinată dronelor, potrivit Agerpres.

Aceste noi sancţiuni, care au întrunit unanimitatea celor 27 de state membre, au drept scop „să garanteze că sancţiunile ruseşti nu pot fi eludate prin intermediul Belarusului”, vizând bunuri şi tehnologii „de înaltă sensibilitate”, a explicat Comisia Europeană.

Ele consolidează interdicţia privind exportul de arme de foc şi muniţii, precum şi de componente şi tehnologii destinate aviaţiei şi industriei spaţiale, inclusiv fabricarea de drone.

În aceste domenii, obiectivul UE a fost de a alinia sancţiunile împotriva Belarusului la regimul european de sancţiuni împotriva Rusiei.

UE va restricţiona, de asemenea, exporturile către Belarus de bunuri şi tehnologii cu dublă utilizare (civilă şi militară), precum şi de componente utilizate de Rusia pentru a-şi duce războiul: dispozitive cu semiconductori, circuite electronice integrate, echipamente de fabricare şi testare, componente optice etc.

Comisia Europeană ia în calcul și alte sancțiuni suplimentare

Aceste noi sancţiuni nu se ridică la nivelul recomandărilor făcute de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, ale cărui propuneri se mențin pentru o înăsprire ulterioară, a subliniat Comisia.

De asemenea, 38 de persoane au fost incluse pe lista neagră a UE ca fiind „responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului”, care au „contribuit la reprimarea societăţii civile şi a forţelor democratice” sau care au beneficiat de pe urma regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Includerea pe această listă duce la îngheţarea activelor şi la interzicerea intrării pe teritoriul UE.

În total, sancţiunile UE împotriva Belarusului vizează de acum 233 de persoane fizice şi 37 de entităţi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *