UE propune noi norme privind drepturile de autor pentru inteligența artificială generativă

Companiile care utilizează instrumente de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT, vor trebui să divulge orice material protejat prin drepturi de autor utilizat pentru dezvoltarea sistemelor lor, conform unui acord preliminar al UE care ar putea deschide calea către primele legi cuprinzătoare din lume care reglementează această tehnologie.

Comisia Europeană a început să elaboreze legea privind inteligența artificială în urmă cu aproape doi ani pentru a reglementa tehnologia emergentă de inteligență artificială, care a cunoscut o explozie a investițiilor și a popularității în urma lansării ChatGPT, un chatbot cu inteligență artificială creat de OpenAI.

Deputații din Parlamentul European au convenit să treacă la următoarea etapă, trilogul, în timpul căruia legislatorii UE și statele membre vor stabili detaliile finale ale proiectului de lege. Conform propunerilor, instrumentele de inteligență artificială vor fi clasificate în funcție de nivelul de risc perceput: de la minim la limitat, ridicat și inacceptabil. Domeniile de îngrijorare ar putea include supravegherea biometrică, răspândirea de dezinformări sau limbajul discriminatoriu.

Deși instrumentele cu risc ridicat nu vor fi interzise, cei care le folosesc vor trebui să fie foarte transparenți în operațiunile lor. Companiile care utilizează instrumente de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT sau generatorul de imagini Midjourney, vor trebui, de asemenea, să dezvăluie orice material protejat prin drepturi de autor utilizat pentru dezvoltarea sistemelor lor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *