UE promite să protejeze sistemele energetice, după „sabotajul” rus asupra gazoductelor din Baltica

Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice a UE va avea un „răspuns ferm și unitar”, a declarat cel mai înalt diplomat al UE, după ce mai multe state au informat că două conducte dinspre Rusia către Europa, care transportă gaz prin Marea Baltică, au fost atacate.

UE, despre presupusul „sabotaj” asupra gazoductelor

Nu e clar, deocamdată, cine ar putea fi în spatele atacurilor asupra conductelor Nord Stream.

Uniunea Europeană consideră că sabotajul a cauzat scurgerile detectate luni din conductele Nord Stream, a declarat Josep Borrell, reluând opiniile exprimate marți de Germania, Danemarca și Suedia. UE nu a numit un potențial autor al presupusului sabotaj și nici nu a sugerat un motiv pentru care acesta ar fi avut loc.

„Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns ferm și unitar”, a declarat Borrell, potrivit ntv.

O declarație emisă de ambasada Rusiei în Danemarca arată că orice sabotaj asupra conductelor Nord Stream reprezintă un atac atât la adresa securității energetice a Rusiei, cât și a Europei.

„Acuzațiile și presupunerile nefondate, care se fac acum peste tot, sunt menite să creeze zgomot informațional și să împiedice o anchetă obiectivă și imparțială”, se arată în poziția Rusiei.

Facebook

Comentarii

56 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *