UE pregătește terenul pentru alegeri: Se introduce etichetarea publicității politice

Marți, Parlamentul European a adoptat noi norme menite să sporească transparența și să reglementeze direcționarea publicității politice în cadrul campaniilor electorale și a referendumurilor. Aceste măsuri au ca scop facilitarea accesului cetățenilor la informații relevante și, în același timp, combaterea dezinformării și ingerințelor străine.

Aspectele cheie ale normelor recent adoptate includ:

  1. Etichetarea clară a publicității politice: Conform regulilor adoptate, reclamele politice, în special cele online, vor trebui să fie etichetate în mod clar. Această măsură permite cetățenilor, autorităților și jurnaliștilor să obțină informații despre cine plătește reclama, costul acesteia și referirea la anumite alegeri sau referendumuri.
  2. Transparență în finanțarea și direcționarea reclamelor: Toate materialele publicitare politice și informațiile conexe vor fi stocate într-un registru public online. Acest demers are ca scop prevenirea manipulării și asigurarea transparenței în procesul democratic.
  3. Interzicerea sponsorizării din afara UE înainte de alegeri: Într-o încercare de a limita ingerințele străine, sponsorizarea reclamelor politice din afara Uniunii Europene va fi interzisă pe o perioadă de trei luni înainte de desfășurarea alegerilor sau referendumului.
  4. Protecția datelor cu caracter personal: Pentru a proteja alegătorii de manipulare, tehnicile de direcționare și amplificare vor fi permise numai pentru publicitatea politică online bazată pe date cu caracter personal, obținute după consimțământul explicit și separat al subiecților. Datele sensibile sau ale minorilor nu pot fi utilizate în acest context.

Urmează adoptarea de către Consiliu

Cu 470 de voturi pentru, 50 împotrivă și 105 abțineri, normele au fost adoptate în plen. Textul trebuie să fie adoptat oficial de către Consiliu pentru a deveni lege. Noile reguli vor intra în vigoare în termen de 18 luni de la adoptare, iar unele măsuri privind publicitatea politică transfrontalieră vor fi aplicate în 20 de zile de la publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *