Plata gazului rusesc în ruble, așa cum a cerut Moscova, echivalează cu încălcarea sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană, a anunţat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.
”Plata în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autorităţile ruse şi folosirea unui al doilea cont în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare incacceptabilă a sancţiunilor”, a declarat comisarul după reuniunea de ieri cu miniştrii energiei din UE. Cererea Rusiei reprezintă o ”modificare unilaterală și nejustificată a contractelor și e legitimă respingerea ei”, în condițiile în care 97% din contractele companiilor europene specifică faptul că valuta în care se face plata este fie euro, fie dolarul american, a subliniat Simson.
Înaintea ședinței, Kadri Simson anunțase public privind plata în ruble: „Comisia Europeană nu are informaţii despre nicio companie privată sau ţară care este dispusă să facă asta”.
Săptămâna trecută, agenţia Bloomberg informa, citând surse apropiate Gazprom, că zece cumpărători europeni de gaz rusesc şi-ar fi deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăţi în moneda rusă. Iar publicaţia britanică Financial Times (FT) preciza că grupul energetic austriac OMV, unul din cei mai mari importatori de gaz rusesc, se pregăteşte să deschidă conturi în ruble la Gazprombank în Elveţia. Totodată, grupul italian Eni, un alt mare client al Gazprom, îşi evaluează opţiunile, conform FT. Eni ar trebui să ia o decizie până la finalul lui mai, când e scadentă următoarea sa plată pentru livrările ruseşti.
Vladimir Putin a cerut ţărilor pe care le-a etichetat ca „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să pună în practică o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti, transmite Agerpres.
H. Blidaru