UE: un nou summit privind criza energetică, la 30 septembrie

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană vor încerca din nou să aprobe un set de măsuri la nivelul întregului bloc comunitar, pentru a reduce prețurile în creștere ale gazelor și energiei electrice, în cadrul unui summit care va avea loc pe 30 septembrie.

Comisia Europeană elaborează un pachet de măsuri menite să protejeze persoanele fizice și juridice de creșterea costurilor energetice care alimentează o inflație record, împiedică activitatea industrială și provoacă facturi foarte mari pentru gospodării înainte de iarnă.

UE plănuiește un summit pe 30 septembrie

Ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, a declarat marți că miniștrii energiei din țările UE vor organiza un summit de urgență, oferind țărilor posibilitatea de a aproba propunerile UE și de a depăși diviziunile dintre țări cu privire la cea mai bună modalitate de a aborda criza.

„Pe 30 septembrie, vom termina ceea ce am început săptămâna trecută. Tocmai am convocat un alt Consiliu extraordinar al Energiei pentru a discuta propunerile Comisiei pentru a face față prețurilor ridicate la energie”, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, într-un mesaj pe Twitter, referindu-se la o reuniune în care miniștrii UE au dezbătut măsurile energetice.

Se așteaptă ca șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să prezinte miercuri propunerile într-un discurs, dând astfel startul la două săptămâni de negocieri intense, în care cele 27 de țări membre ale UE vor încerca să reformuleze propunerile în legi finale pe care să le poată aproba cu toții.

Un proiect al propunerilor Comisiei, consultat de Reuters, ar urma să impună un plafon pentru veniturile pe care le pot obține companiile care nu utilizează combustibili fosili din vânzarea energiei electrice și să oblige firmele care utilizează combustibili fosili să împartă profiturile excedentare.

Guvernele ar fi obligate să folosească banii pentru a ajuta consumatorii și companiile care se confruntă cu facturi energetice foarte mari.

Diplomații UE afirmă că există un sprijin larg pentru plafonarea veniturilor producătorilor care nu utilizează gaze naturale, precum și pentru planurile de reducere a cererii de energie electrică. Însă țările sunt împărțite în privința altor idei, inclusiv a plafonării prețului la gaze, care nu a fost inclusă în proiectul de propunere al Comisiei.

Proiectul de document spune că societățile din sectorul petrolului, gazelor, cărbunelui și rafinării ar trebui să contribuie cu o treime din surplusul de profituri impozabile pe care le realizează în anul fiscal 2022.

Facebook

Comentarii

57 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *