UE nu recunoaște pașapoartele rusești din regiunile ocupate

Președinția Consiliului UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o decizie privind neacceptarea documentelor de călătorie rusești eliberate în teritoriile ocupate din Ucraina și Georgia.

„Această decizie este un răspuns la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și la practica Rusiei de a elibera pașapoarte internaționale rusești rezidenților din regiunile ocupate. De asemenea, acordul vine în urma deciziei unilaterale a Rusiei de a recunoaște independența teritoriilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud în 2008”, a anunțat Consiliul UE.

Având în vedere că pașapoartele rusești eliberate în aceste regiuni nu sunt recunoscute de mai multe state europene, declarația UE urmărește să stabilească o agendă unificată pentru a dezvolta politici comune în materie de vize și pentru a proteja securitatea statelor membre UE.

Prezentând-o drept o mișcare umanitară, Rusia a folosit, ani de zile, în mod strategic, eliberarea pașaportului său ca instrument pentru a-și extinde autoritatea în regiunile ocupate din Georgia și Ucraina.

De la anexarea ilegală a Crimeei în 2014, Rusia a eliberat pașapoarte locuitorilor peninsulei. Președintele Vladimir Putin a semnat apoi un decret, în aprilie 2019, prin care extindea practica de emitere a pașapoartelor internaționale în cele două republici, controlate de separatiști, Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei.

Agenția de presă rusă TASS a informat, într-un raport din iunie, că peste 800.000 de locuitori din Donețk și Lugansk au primit pașapoarte rusești folosind o procedură simplificată. Putin a semnat un decret similar în mai, prin care a extins schema de simplificare a procesului de dobândire a cetăţeniei ruse şi a paşaportului la rezidenţii din regiunile Ucrainei Herson şi Zaporijia, care au fost ocupate de Moscova după 24 februarie.

Facebook

Comentarii

62 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *