UE nu va mai taxa importurile din Ucraina

Comisia Europeană a propus suspendarea, pentru o perioadă de un an, a taxelor la import pentru toate exporturile din Ucraina către Uniunea Europeană, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Măsura e menită să contribuie la stimularea exporturilor Ucrainei către UE şi la sprijinirea producătorilor ucraineni, afectați de invazia rusă.

Propunerea urmează să fie analizată şi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene şi va implica și suspendarea, tot pentru un an, a tuturor măsurilor antidumping în vigoare privind exporturile de oţel din Ucraina.

„UE nu a luat niciodată astfel de măsuri de liberalizare a comerţului, de o amploare fără precedent, prin care se acordă Ucrainei accesul la piaţa UE, fără tarife sau contingente tarifare. De la începutul agresiunii din partea Rusiei, UE a acordat prioritate importanţei şi menţinerii în funcţiune a economiei Ucrainei, care este esenţială atât pentru a câştiga acest război, cât şi pentru redresarea ulterioară războiului. Aceste măsuri vor ajuta în mod direct producătorii şi exportatorii ucraineni. Ele vor insufla încredere în economia ucraineană şi vor transmite un semnal puternic că UE va face tot ce este necesar pentru a ajuta Ucraina în aceste momente dificile”, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis.

De asemenea, Comisia Europeană a început liberalizarea condiţiilor aplicabile şoferilor ucraineni de camioane care transportă mărfuri între Ucraina şi UE, precum şi facilitarea tranzitului şi a utilizării infrastructurii UE pentru a canaliza exporturile ucrainene către ţări terţe.

Comisia Europeană amintește că, în 2021, datorită Zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA), schimburile comerciale bilaterale UE-Ucraina au atins cel mai înalt nivel de la intrarea în vigoare a DCFTA – peste 52 miliarde euro, ceea ce reprezintă dublul valorii înregistrate înainte de intrarea în vigoare a DCFTA, în 2016.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *