UE lansează noi proceduri juridice împotriva Regatului Unit în legătură cu Irlanda de Nord

Brațul executiv al Uniunii Europene a lansat patru noi proceduri legale împotriva Regatului Unit după ce camera inferioară a parlamentului britanic a aprobat un proiect de lege care prevede eliminarea unora dintre normele care reglementează acordurile comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Comisia Europeană, care supervizează relațiile dintre UE și Regatul Unit, a declarat vineri că refuzul Regatului Unit de a se angaja în discuții semnificative privind protocolul care reglementează aceste acorduri comerciale și adoptarea de către Camera Comunelor a proiectului de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord au subminat spiritul de cooperare.

Regatul Unit, proceduri juridice din partea UE

Aceasta ridică la șapte numărul de „proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor” pe care Comisia le-a lansat în legătură cu ceea ce consideră a fi eșecul Marii Britanii de a respecta aspectele comerciale din Irlanda de Nord din acordul de divorț privind Brexit convenit de ambele părți. Procedurile ar putea avea ca rezultat impunerea de amenzi de către Curtea Europeană de Justiție (CEJ), deși acest lucru nu se va întâmpla, probabil, timp de cel puțin un an.

Londra a propus renunțarea la unele controale asupra bunurilor din restul Regatului Unit care ajung în provincia britanică și a contestat rolul CEJ de a decide asupra unor părți ale acordului post-Brexit convenit de cele două părți. Cele patru noi proceduri juridice ale Comisiei nu se referă la noile planuri ale Marii Britanii, ci la acuzația acesteia că Marea Britanie nu a pus în aplicare protocolul.

Irlanda de Nord, parte din piața unică a UE pentru mărfuri

Irlanda de Nord face parte din piața unică a UE pentru mărfuri, ceea ce înseamnă că importurile din restul Regatului Unit sunt supuse declarațiilor vamale și uneori necesită controale la sosire. Acordul a fost stabilit pentru a evita reintroducerea controalelor la frontieră între Irlanda de Nord și Irlanda, membră a UE, dar a inflamat partidele unioniste pro-britanice prin crearea efectivă a unei frontiere în Marea Irlandei. Mai exact, Comisia a acuzat Marea Britanie că nu a respectat cerințele vamale pentru mărfurile care circulă din Irlanda de Nord în Marea Britanie, că nu a transpus normele UE privind accizele în general și taxele pe alcool și că nu a pus în aplicare normele UE privind taxa pe vânzări pentru comerțul electronic.

Comisia a acordat Marii Britanii două luni pentru a răspunde.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii