UE intensifică reducerea consumului de gaze

Miniștrii energiei din UE au declarat, marți, că, pentru a-și reaproviziona stocurile, Uniunea intenționează să-și extindă măsurile de reducere a consumului de gaze până în iarna viitoare.

După ce s-a confruntat cu creșterea costului energiei după invazia Rusiei de anul trecut, cele 27 de țări membre UE au convenit anul trecut să reducă consumul de gaz cu 15% până în martie 2023.

Cifrele efective de reducere au depășit ținta „voluntară”, datorită iernii blânde și a prețurilor ridicate, care au forțat gospodăriile și întreprinderile să limiteze consumul de energie.

Potrivit agenției de statistică a UE, Eurostat, consumul de gaze în UE a scăzut cu 19,3% între august și ianuarie, comparativ cu aceeași perioadă dintre 2017 și 2022.

După această reușită, statele membre „au discutat despre extinderea unui număr de măsuri de urgență pentru a putea umple rapid stocurile de gaze și a face față viitoarelor provocări”, a declarat marți ministrul francez al Energiei, Agnès Pannier-Runacher.

Regulamentul UE adoptat anul trecut expiră la sfârșitul lunii martie, a declarat luni seara comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, adăugând că executivul UE consideră că „o continuare a reducerii cererii pentru gaze este o opțiune care va aduce doar beneficii”.

„Este esențial să ne asigurăm că vom fi pregătiți pentru iernile următoare și că vom implementa un obiectiv permanent al UE ”, a adăugat Simson.

Statele membre UE vor trebui să convină asupra unor noi obiective privind aceste reduceri.

Facebook

Comentarii

82 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *