UE își exprimă îngrijorarea cu privire la „remarcile ostile” venite din partea Turciei

UE și-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la „remarcile ostile” ale președintelui turc Tayyip Erdogan, în care a acuzat Grecia că ocupă insulele demilitarizate din Marea Egee.

Îngrijorarea vine după o serie de declarații în care Erdogan a subliniat faptul că Turcia este pregătită să „facă orice este necesar atunci când va veni momentul”.

„Remarcile ostile continue ale conducerii politice a Turciei împotriva Greciei ridică îngrijorări serioase și contrazic pe deplin eforturile de detensionare atât de necesare în Mediterana de Est”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șeful pentru politică externă al Uniunii Europene, într-un comunicat.

„Amenințările și retorica agresivă sunt inacceptabile și trebuie să înceteze”, a adăugat el, subliniind cerințele UE ca diferențele să fie soluționate pașnic și cu respectarea deplină a dreptului internațional.

„UE își reiterează așteptările din partea Turciei de a lucra serios la reducerea tensiunilor într-un mod durabil, în interesul stabilității regionale în estul Mediteranei și de a respecta pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor membre ale UE”, a spus Stano.

Ankara a acuzat recent Atena că ar înarma insulele demilitarizate din Marea Egee – lucru pe care Atena îl respinge.

Oficialii eleni au declarat că aceștia nu vor urma calea Turciei în a lansa zilnic astfel de declarații și amenințări și vor aștepta soluționarea conflictului pe o cale diplomatică.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *