UE interzice exporturile de echipamente de luptă și piese de aviație către Belarus

Prin limitarea exportului de bunuri esențiale, cum ar fi motoarele de aeronave și alte articole cu dublă utilizare, UE își propune să transmită un mesaj clar și să își afirme poziția față de acțiunile care amenință stabilitatea și securitatea regională.

Miercuri, liderii UE au convenit să interzică exporturile de echipamente de luptă și piese de aviație către Belarus. Într-o postare pe rețelele de socializare, Spania, care deține președinția rotativă a UE, a subliniat că noile sancțiuni au fost impuse ca răspuns la situația din Belarus și la implicarea acesteia în agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Reprezentantul permanent al Lituaniei pe lângă UE, Arnoldas Pranckevicius, a clarificat că embargoul se aplică „bunurilor cu dublă utilizare atât pentru câmpul de luptă cât și aviație”, semnificând că echipamentele cu potențial militar sunt vizate. De asemenea, a fost întocmită o listă neagră de persoane aflate sub sancțiuni, într-un efort de a limita acțiunile și mobilitatea oficialilor cheie din Belarus.

Cu toate acestea, decizia finală cu privire la noile sancțiuni trebuie să fie confirmată și să primească aprobarea tuturor celor 27 de state membre ale UE. Procesul de consultare va continua până vineri, moment în care sancțiunile vor intra în vigoare, dacă niciunul dintre statele membre nu ridică obiecții de ultim moment.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *