UE înregistrează progrese în reglementarea inteligenței artificiale

Franţa, Germania şi Italia au încheiat un acord privind modul în care ar trebui reglementată inteligenţa artificială (AI) în Uniunea Europeană, potrivit unui document comun obţinut de Reuters. Această înţelegere ar putea contribui la accelerarea negocierilor la nivel european, într-un moment în care Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE lucrează la stabilirea unor standarde clare pentru utilizarea AI.

Cele trei guverne au susținut angajamente voluntare, dar obligatorii pentru furnizorii mici și mari de AI din UE. Acest lucru contravine propunerii Parlamentului European din iunie, care inițial plănuia să impună un cod de conduită doar furnizorilor importanți de AI, în principal din SUA. Cele trei țări au argumentat că această abordare ar putea favoriza aparent furnizorii europeni mai mici, dar ar putea scădea încrederea în aceștia și ar duce la pierderea clienților.

Potrivit documentului, regulile de conduită și transparență ar trebui să fie obligatorii pentru toți furnizorii de AI din UE. Inițial, nu se vor impune sancțiuni, dar în cazul încălcărilor constatate după o perioadă de timp, se va institui un sistem de sancțiuni. Pe viitor, o autoritate europeană va monitoriza conformitatea cu standardele stabilite.

Ministerul Economiei din Germania, împreună cu Ministerul Afacerilor Digitale, au subliniat că reglementările ar trebui să se axeze pe aplicarea AI, nu pe reglementarea tehnologiei în sine. Ministrul Afacerilor Digitale, Volker Wissing, a declarat că este crucial să reglementăm aplicațiile, nu tehnologia, pentru a putea concura în domeniul AI la nivel global.

Guvernul german găzduiește la începutul săptămânii acesteia un summit digital la Jena, în statul Turingia, unde vor fi abordate problemele legate de AI. Aceste discuții vor continua în cadrul întâlnirii dintre guvernele german și italian la Berlin, miercuri.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *