UE îngheață un fond în valoare de 30 de milioane de euro destinat Georgiei

Uniunea Europeană a decis să înghețe un ajutor militar de 30 de milioane de euro destinat Georgiei, în contextul deteriorării relațiilor dintre cele două părți. Anunțul a fost făcut marți de ambasadorul UE în Georgia, Pawel Herczynski.

„Pentru moment, banii pe care ne-am propus să-i transferăm către ministerul georgian al apărării, care sunt de 30 de milioane de euro, au fost îngheţaţi. Și acesta este doar un prim pas. Vor fi alţi paşi”, a declarat ambasadorul Herczynski, citat de Reuters.

Decizia survine pe fondul adoptării de către Parlamentul Georgiei, în luna iunie, a unui proiect de lege controversat, care impune grupurilor ce primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți străini. Proiectul de lege a generat proteste masive în stradă și a fost criticat atât de opoziția internă, cât și de liderii occidentali.

Ambasadorul Herczynski a precizat că Uniunea Europeană va „diminua treptat” ajutorul acordat guvernului georgian și se va concentra mai mult pe sprijinirea societății civile și a presei independente din Georgia.

Această măsură reprezintă prima consecință directă a răcirii relațiilor dintre UE și Georgia. În decembrie, Georgia a primit statutul de candidat la aderarea la UE, însă reprezentanții UE au subliniat în repetate rânduri că poziția actuală a guvernului de la Tbilisi a determinat înghețarea procesului de aderare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *