UE încearcă să convingă Ungaria să voteze, mâine, ajutorul pentru Ucraina

Liderii statelor din UE vor propune, mâine, la un summit european special, să se desfăşoare dezbateri anuale despre pachetul de ajutor financiar destinat Ucrainei, pe parcursul a patru ani.

Dar executivul european spune că respectivele dezbateri nu trebuie să implice și un vot anual asupra acestui ajutor, așa cum cere premierul ungar Viktor Orban, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a cerut un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina însumat pentru perioada 2023-2027 şi care să fie oferit Kievului din bugetul UE.

Viktor Orban l-a blocat prin veto la summitul european din decembrie.

În urma negocierilor desfăşurate între timp, Orban a acceptat ca acest ajutor să fie oferit Kievului din bugetul UE, ceea ce iniţial el refuzase, dar a propus drept compromis acordarea acestei finanţări pe bază anuală.

Asta înseamnă ca liderii europeni să decidă în fiecare an în unanimitate asupra ajutorului pe care-l oferă Ucrainei.

Din proiectul cu concluziile summitului rezultă că liderii europeni refuză propunerea de compromis a lui Orban şi insistă pentru aprobarea definitivă acum a întregului pachet de ajutor destinat Ucrainei în următorii patru ani, propunând doar organizarea anuală a unor dezbateri, fără vot.

Guvernul ungar nu a reacţionat deocamdată faţă de propunerea referitoare la aceste dezbateri, dar surse europene afirmă că negociatorii ungari au dezaprobat-o.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *